Reisverslag 5b
Door: Majorie en Jeroen
Blijf op de hoogte en volg Majorie en Jeroen
03 November 2008 | Nepal, Kathmandu
Hier reisverslag 5b.
5b? Ja, we hebben besloten om nog een reisverslag aan Nepal te plakken, omdat de laatste dagen in Chitwan indrukwekkend en heel erg leuk waren.
Afgelopen zaterdag, een november, vertrokken we 's ochtends vroeg naar Chitwan na een aantal heerlijke dagen samen.
De bus vertrok netjes op tijd en we waren rond drie uur in Chitwan. Chitwan is een National Park in het zuiden van Nepal waar je wilde Bengaalse tijgers en eenhoornige neushoorns tegen kunt komen, naast al het andere loslopende wild.
Zoals jullie begrijpen hadden we er dus enorm veel zin in om door de jungle te gaan wandelen en varen en waren we erg nieuwsgierig of we een wilde neushoorn tegen zouden komen.
Vol frisse moed stapten we de bus uit en werden we naar onze lodge begeleid. De kamer was erg netjes met een muskietennet, ventilator en een nette douche. Nadat we onze tassen hadden uitgepakt besloten we om een stukje te gaan wandelen in het dorpje tot het tijd voor de lunch was. Tijdens die wandeling zagen we al een aantal olifanten in het verkeer lopen en zagen we ergens achter een huis een stel dromedarissen.
Toen de lunch werd geserveerd werden we erg blij, want het was eindelijk weer eens een "normale lunch" met een soepje vooraf en daarna lekkere groenten met wat frietjes en een lekkere vegaburger. Na de lunch konden we wat ontspannnen en om vier uur werden we opgehaald om een dorpsverkenning te doen en naar de plek te gaan waar ze olifanten onderdak bieden en onderhouden. De dorpswandeling was prima en het zien van de olifanten was erg imposant, wat een beesten!! We zagen olifanten van 35 jaar of ouder met enorme slagtanden en natuurlijk ook de kleintjes die ongedurig heen en weer stonden te hobbelen. Na het bezoek aan de olifanten hebben we een mooie zonsondergang bij de rivier gezien en toen was het tijd voor het avondeten dat bestond uit een gevarieerd buffet met lekkere groenten, sla, pasta en kip. Na het avondeten hebben zijn we na een potje kaarten erg voldaan in slaap gevallen.
De volgende ochtend werden we om half zeven gewekt om ons klaar te maken voor de kanotrip door de jungle. Na het ontbijt gingen we met de jeep het dorpje uit en na ongeveer twintig minuten rijden kwamen we bij de plek waar de kano op ons stond te wachten. In de kano waren een soort platte stoeltjes aanwezig, zodat je een rugsteuntje had, zodat je op je gemak om je heen kon koekeloeren. Gewapend met de verrekijker en camera in de hand begon de gids te kletsen over wat we allemaal tegen konden komen en was de man die achter ons stond ondertussen al begonnen met het voortduwen van de kano. Aangezien het nog wat mistig was was de sfeer erg indrukwekkend. Gelukkig trok de ochtendmist snel op toen het zonnetje erdoor begon te komen en dat was maar goed ook! We hebben een stuk of 5 krokodillen gezien, krokodillennesten, pauwen, twee verschillende soorten ijsvogels en zwaluwen die hun nest in de opstaande geerodeerde zijkanten van de rivier hebben gemaakt. Na de schitterende kanotocht gingen we aan wal om per voet verder te gaan. Al na vijf minuten kwamen we een "Bambi" tegen, zoals onze gids het vertaalde, maar omdat wij dachten dat hij panter zei steeg bij ons de inspanning natuurlijk direct. Gelukkig zagen we al snel dat het om een wit gestipt lief hertje ging en konden we weer opgelucht ademhalen. Tijdens het lopen zagen we nog een andere groep herten en de gids schrok zich een hoedje toen een van de herten plotseling een waarschuwingsschreeuw produceerde, want zei hij, die produceren ze normaal alleen als er een Bengaalse tijger in de buurt is...Aangezien we samen met de gids de enige in het woud waren ging onze hartslag weer gestaag omhoog en misschien nog wel wat hoger toen we een pootafdruk van een Bengaalse tijger zagen...Toen we zes meter verder een enorme hoop neushoornpoep zagen liggen pakte de gids voor de zekerheid toch maar even een stevige stok en we hebben tot we bij het einde van het park waren goed om ons heen gekeken...Tijdens het kijken hebben we nog bijzondere vogels en bomen gezien en toen we het park uitliepen zagen we in de verte al het fokcentrum van de olifanten. Na het bezoek aan het fokcentrum was het tijd om te gaan lunchen. Tijdens het teruglopen borrelden bij ons allebei het idee op dat we nog iets te doen hadden voor de lunch en daarom vroegen we er maar eens naar aan onze gids. Hij vroeg of we in ons "pakket" ook het wassen van de olifanten hadden zitten. Toen we dat bevestigden bleek het dat we dan maar even door moesten lopen, omdat het daar eigenlijk al erg laat voor was geworden. Nadat we ons snel hadden omgekleed (zwemspullen aan) en naar de badplaats voor de olifanten hadden gehaast bleek dat de olifant die bij het hotel hoorde gelukkig nog aanwezig was en dus mochten we het water in om daar op de olifant te klauteren. Je moest je met je handen aan zijn oren vast houden en je voeten op zijn slurf zetten en dan tilde de olifant je zo, hoepla, in een beweging omhoog, zodat je vanaf daar verder kon klauteren, erg bijzonder om zo met behulp van de olifant zelf op zijn rug te klimmen!!
Toen we er allebei op zaten hebben we enorm veel lol gehad en hebben we een unieke ervaring meegmaakt om zo op haar olifantenhuid op haar rug te zitten! Wat zijn die beesten sterk en ze stralen ook een enorme kracht en rust tegelijk uit, erg indrukwekkend dus allemaal, genieten!!!!!
Nadat de olifant zich (letterlijk) van haar af had weten te schudden begeleidde haar begeleider de olifant naar de zijkant van de rivier en ging het beestje eens uitgebreid op haar zij liggen om eens lekker gescrubt en gewassen te worden. Ook het wassen van haar kop, het voelen van de poten en de slurf van een liggende olifant was erg gaaf.
Met een enorme glimlach op ons gezicht vertrokken we daarna richting de lunch. Na de prima lunch hebben we een lekker tukkie gedaan, zodat we weer konden opladen voor het volgende onderdeel van de dag: Op de rug van een olifant dwars door de jungle, op zoek naar een eenhoornige neushoorn en andere wilde dieren. Na een jeeprit van ongeveer een half uur konden we via een trappetje op de rug van een olifant stappen. Met zijn vieren op zijn rug vertrokken we dwars door de jungle. De olifant maalde werkelijk nergens om. En waarom zou die? Hij loopt gewoon een struik of boom uit de grond als die in de weg staat! Dat betekende alleen voor ons dan wel dat we soms zwiepende takken en struiken moesten ontwijken, maar dat hadden we er natuurlijk dik voor over. Ook hier ervaarden we weer de enorme kracht van een olifant en we werden na een kwartier getrakteerd op een wilde eenhoornige neushoorn, bizar!! Aan het einde van de tocht hebben we nog een paar herten gezien. Toen we klaar waren zijn we samen met de olifant op de foto gegaan en daarna terug voor het diner. Toen we het terrein van de lodge op kwamen lopen liep de eigenaar ons al tegemoet en vertelde ons dat we binnen een kwartier werden verwacht bij het restaurant om vervolgens naar een cultureel dansprogramma te gaan van de Tharu, de oorspronkelijke bewoners van het dorp. Het dansen was vermakelijk en daarna hebben we gegeten en ook die avond vielen we, zoals jullie zullen begrijpen, weer voldaan in slaap!
De volgende ochtend, drie november, gingen we op vogeljacht. Ook nu weer kon de gids erg leuk vertellen over allerlei vogels en stonden we regelmatig versteld van de vogels die hij ergens in de verte met het blote oog kon onderscheiden van de rest van de natuur. Als wij dan met de verrekijker de vogel probeerden de spotten was dat soms nog erg moeilijk, maar op aanwijzingen van de gids hebben we ook toen weer een aantal ijsvogels gezien en nog meer mooie vogels, zoals bijvoorbeeld de (groene) bijeneter.
Na de 'vogelexcursie' en het ontbijt zat het er dan helaas echt op en moesten we met de jeep richting de bus om vervolgens terug te gaan naar Kathmandu. Eenmaal in de bus beseften we allebei dat Nepal bij ons alle twee een bijzonder plekje heeft gekregen en hebben we min of meer al afgesproken om ooit nog eens een keer terug te komen. We kunnen dan ook iedereen, jong en oud, aanraden om naar dit mooie en uitdagende land te gaan!
Liefs,
Majorie en Jeroen
03 November 2008 - 13:24
Maxim:
Ha die Jeroen en Majorie,
Leuk om te lezen, het komt me bekend voor allemaal! Ik ben inmiddels 2 weken terug uit Nepal. Jullie gelukvogels kunnen nog lekker doorreizen!
Veel plezier daar! Geniet ervan!
Groeten Maxim Winkelaar (Tatopani en Thamel)
www.rondaywinkelaar.nl -
03 November 2008 - 13:56
Matth En Nel:
Tjonge wat een leuk verslag en foto's zeg! Nu op naar India!!! Liiefs en XXX uit Schiedam -
03 November 2008 - 15:39
Linda:
Wow! Da's weer eens wat anders dan Artis of Blijdorp!
Mooi hoor! -
04 November 2008 - 11:25
Ka En Peet:
ah man echt gaaf! super leuke foto's en ik zou er bijna zelf ook zin in krijgen om op reis te gaan hihi!
x ka -
06 November 2008 - 11:45
Witzies:
wat een gave foto's zeg, die neushoorn!!!Dat was vast heel bijzonder.Geweldig!
liefs